Ετικέτες

thes-th-nikh3

Τέταρτο παιχνίδι γνώσεων για τη Θεσσαλονίκη, για να ασκήσετε τη μνήμη σας, να μάθετε ιστορικά θέματα για την πόλη μας και να βαθμολογήσετε τις γνώσεις σας. Είναι μια μεταφορά -με προσαρμογή στο Ιστολόγιο- του ερωτηματολογίου από την τηλεοπτική εκπομπή ΘΕΣ-τη-ΝΙΚΗ της ΕΤ3 (σε κείμενα του Χρίστου Ζαφείρη), που διέκοψε την πετυχημένη πορεία της σειράς με το «μαύρο» που έπεσε στη δημόσια τηλεόραση.  Παίξτε ευχάριστα και βαθμολογήστε τις γνώσεις σας στο τέταρτο παιχνίδι γνώσεων για την ιστορία, την τοπογραφία και την πρoσωπογραφία της Θεσσαλονίκης.  Μετά τις ερωτήσεις των τριών κύκλων ακολουθούν οι απαντήσεις με συνοπτικά ενημερωτικά σημειώματα.

 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

thes-th-nikh2

Η παρουσιάστρια του τηλεοπτικού παιχνιδιού ΘΕΣ-τη-ΝΙΚΗ Κλέλια Χαρίση

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

 1. Από ποιόν κατασκευάστηκαν τα τείχη της Θεσσαλονίκης;

α. Τον Κάσσανδρο, β. Τον Μέγα Θεοδόσιο. γ. Τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

 1. Γιατί χαρακτηρίστηκε μαρτυρική πόλη ο Χορτιάτης;

Α.  Λόγω των πολλών  θυμάτων στην επανάσταση του 1821. β.  Για τις εκτελέσεις  δεκάδων αμάχων κατοίκων  από τους ναζί στην Κατοχή. γ.  Εξαιτίας του καταστρεπτικού σεισμού του 1978.

 Πότε έκλεισε ως φυλακή το Επταπύργιο;

α. Το 1989, β. Το 1912, γ. Το 2000

 1. Σε ποια εκκλησία έγινε η πρώτη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης το 1912;

α. Στον Αγιο Δημήτριο, β. Στον Αγιο Μηνά, γ. Στην Αγία Σοφία

 1. Ποιο γεγονός «μνημονεύει» το ορειχάλκινο μνημείο στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης;

α. Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη γερμανική κατοχή. β. Τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. γ. Την εξέγερση  Μάη του 1936.

 1. Πότε ανεγέρθηκε ο πύργος του ΟΤΕ, το σύγχρονο «σήμα κατατεθέν» της Θεσσαλονίκης;

α. Το 1950, β. Το 1969, γ. Το 1985

 1. Ποιος έγραψε το ποίημα «Θεσσαλονίκη» (χαρακτηριστικοί στίχοι του): «Ήτανε  εκείνη τη νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης»  και  «Κάτω από φώτα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη»;

α.  Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, β.  Ο Νίκος Καββαδίας, γ.  Ο Θάνος Μικρούτσικος

 1. Σε ποια επαγγελματική ομάδα της Θεσσαλονίκης ανήκει ο ιστορικός μουσικογυμναστικός σύλλογος «Θερμαϊκός»;

α. Στους δημόσιους υπαλλήλους, β. Στους   πανεπιστημιακούς, γ. Στους σιδηροδρομικούς

  Β΄  ΚΥΚΛΟΣ

 1.thesthnikh4-pantel

Είναι βυζαντινή εκκλησία της Θεσσαλονίκης με τρούλο. -Κτίστηκε τον 13ο αιώνα. – Οι λίγες τοιχογραφίες του χρονολογούνται την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα. 4. Βρίσκεται κοντά στα ρωμαϊκά  μνημεία της Ροτόντας και του Τόξου του Γαλερίου (Καμάρα).  

 2.thesthnikh4-pasal

– Επίλεκτο μέλος της ποντιακής οικογένειας από την Τραπεζούντα.- Ήταν διάσημος γυναικολόγος γιατρός στα χρόνια του μεσοπολέμου.  – Υπήρξε κορυφαίος πολιτικός της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη. 4. Διατέλεσε πρόεδρος του κόμματος της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958.

3.thersthnikh4-malak

-Χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι στις αρχές του 20ού αιώνα στην συνοικία του Φραγκομαχαλά. – Στέγασε την τράπεζα των αδελφών Αλλατίνι. – Σήμερα είναι γνωστή εμπορική στοά που στεγάζει καταστήματα. 4. Το ρολόγι της πρόσοψης  είναι σταματημένο την ώρα του σεισμού του 1978.

 4.thesthnikh4-delmuz

-Υπήρξε πρωτοπόρος παιδαγωγός του 20ού αιώνα. Ηταν κύριος εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. -Διατέλεσε καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 4. Είναι ο ιδρυτής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 5.Nar3

– Είναι θρησκευτικό κτήριο της Θεσσαλονίκης αναγνωρισμένης θρησκείας.  Κτίστηκε  το 1925 με δωρεά πιστής από το Μοναστήρι. – Δεν καταστράφηκε από τους Γερμανούς στην κατοχή. 4. Βρίσκεται  στην οδό Συγγρού.

 6.pentzikiw-vanidis

Ήταν λογοτέχνης και  ζωγράφος. – Σπούδασε φαρμακοποιός στη Γαλλία.  Η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη ήταν αδερφή του. 4. Το φαρμακείο του στην οδό Εγνατία ήταν λογοτεχνικό στέκι.

 7.thesthnikh4-agelak

– Είναι εμβληματική μορφή της ροκ μουσικής σκηνής. – Είναι τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής. – Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1959. 4. Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής  του ροκ συγκροτήματος «Τρύπες».

 8.thesthnikh4-fasul2

-Είναι ένας από τους σημαντικότερους  Έλληνες καλαθοσφαιριστές. -Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. -Πήρε κύπελλα στις ομάδες του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και της Εθνική Ελλάδας.Διατέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά.

     Γ΄  ΚΥΚΛΟΣ

 1. – Πότε γιόρτασε τα 50χρονα από την απελευθέρωσή της η Θεσσαλονίκη;
 2. -Πόσοι πανελλαδικής εμβέλειας σταθμοί εκπέμπουν από τη Θεσσαλονίκη;
 3. -Ποιος αρχιτέκτονας έχτισε το Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;
 4. -Έχουν τμήμα λουτρών οι μεταλλικές πηγές της Σουρωτής;
 5. -Πώς ονόμαζαν οι Τούρκοι τη Θεσσαλονίκη;
 6. -Τι ήταν ο Γιώργος Παραλής
 7. -Σε ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης ζουν αδέσποτα άγρια άλογα;
 8. 8. – Πού βρίσκεται η μεταβυζαντινή εκκλησία της Νέας Παναγίας;
 9. -Σε ποια ομάδα έπαιζε ο παλιός ποδοσφαιριστής Γιώργος Κωστίκος
 10. -Πού βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων;
 11. -Πότε (πρωτο)στήθηκε το μαρμάρινο σιντριβάνι, στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Εθνικής Αμύνης;
 12. -Ποιό είναι το επίσημο όνομα του παλιού χαμάμ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, γνωστό σήμερα ως ‘’Αίγλη’’;
 13. -Τι ήταν ο Θεμιστοκλής Σοφούλης της ομώνυμης οδού στην ανατολική Θεσσαλονίκη;
 14. –Πότε (ποιον αιώνα) κατεδαφίστηκαν τα ανατολικά τείχη της Θεσσαλονίκης;
 15. –Πώς ονόμαζονταν (παρατσούκλι) οι παλιοί Θεσσαλονικείς;
 16. – Πού βρισκόταν το διάσημο παλιό εστιατόριο «Όλυμπος – Νάουσα»;
 17. -Ποιος πολιτιστικός φορέας στεγάζεται στο παραδοσιακό κτήριο «οικία Νεδέλκου» στην Εγνατία;
 18. – Η αρχαία οδός Εγνατία περνούσε μέσα από τη Θεσσαλονίκη;
 19. – Πού γίνονταν τα μπιτς πάρτι στη δεκαετία του 1970;
 20. -Πού είναι τα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, γνωστά ως «Μπιτ Παζάρ»;
 21. -Ποιο λογοτεχνικό περιοδικό  κυκλοφορεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη;
 22. Πότε χτίστηκε το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης (ποια δεκαετία);
 23. Τι ήταν ο Κυριάκος Καμπαδάκης;
 24. -Από πού μεταφέρθηκε το Αμερικανικό Κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη;
 25. -Πού είναι η συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης;

Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

nikh-ekp

  Α΄  ΚΥΚΛΟΥ

Τα σωστά: 1β, 2β, 3α, 4β, 5β, 6β, 7β, 8γ

 1. Ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος έχτισε τον 4ο μ.Χ. τα τείχη της Θεσσαλονίκης που σώζονται στη σημερινή μορφή. Βέβαια ακολούθησαν επισκευές και συμπληρώματα στους επόμενους αιώνες ως την εποχή της τουρκοκρατίας. Η πρώτη οχύρωση της πόλης, που ενσωματώθηκε στα βυζαντινά τείχη, έγινε από τον Κάσσανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ., με την ίδρυση της πόλης.
 1. Τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί ναζί με ντόπιους συνεργάτες, σε αντίποινα για το θάνατο ενός γερμανού στρατιωτικού από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, εκτέλεσαν και έκαψαν ζωντανούς 149 κατοίκους της κωμόπολης  Χορτιάτη μεταξύ των οποίων 80 γυναικόπαιδα. Έκαψαν επίσης τα περισσότερα σπίτια του χωριού.  Η μνήμη του Ολοκαυτώματος τιμάται στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο Χορτιάτης είναι μέλος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων Ελλάδας, κάτοικοι των οποίων εκτελέστηκαν από τον γερμανικό  στρατό κατοχής.
 1. Μετά από εκατό περίπου χρόνια λειτουργίας ως σκληρή φυλακή το Γεντί Κουλέ, το άθλιο και σκληρό κάτεργο, που είχε τραγουδηθεί σε πολλά τραγούδια της φυλακής και του ρεμπέτικου, έκλεισε το 1989. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στις νέες φυλακές Διαβατών.
 1. Στον τότε μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά. Ήταν από τις λίγες ελεύθερες χριστιανικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, καθότι οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας ήταν ακόμη τζαμιά. Εκεί έγιναν δύο δοξολογίες για την απελευθέρωση της πόλης, στις 27 Οκτωβρίου 1912 παρουσία του διαδόχου αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου και στις 30 Οκτωβρίου παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’.
 1. Τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαϊου του 1963 από παρακρατικούς, με ηθικούς αυτουργούς το πολιτικό και αστυνομικό κατεστημένο της εποχής εκείνης.
 1. Ο κομψός πύργος του ΟΤΕ στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ανεγέρθηκε το 1969 για να καλύψει τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του Οργανισμού. Αρχιτέκτονάς του είναι ο Α. Αναστασιάδης. Στο ανώτερο διάζωμα του πύργου στεγάζεται περιστρεφόμενο αναψυκτήριο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική πολεοδομική εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
 1. Το ποίημα «Θεσσαλονίκη», με τους χαρακτηριστικούς στίχους που αναφέραμε στην ερώτηση,  έγραψε ο  ποιητής Νίκος Καββαδίας. Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και είναι πολύ δημοφιλές στη Θεσσαλονίκη.
 1. Ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης ‘’Θερμαϊκός’’, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, ιδρύθηκε το 1925 από το σωματείο των σιδηροδρομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και έχει σημαντική διαχρονική δράση και προσφορά στον αθλητισμό και τη μουσική της πόλης. Ίδρυσε τμήματα ποδοσφαίρου, βόλει, μπάσκετ,  με αρκετές επιτυχίες, καθώς και γυναικείες ομάδες (μπάσκετ και βόλεϊ). Ο «Θερμαϊκός» είναι περισσότερο γνωστός  για τις μουσικές του επιδόσεις. Περίφημες είναι η χορωδία, η φιλαρμονική και η χορωδία του Θερμαϊκού (με ανδρικά και γυναικεία τμήματα), με πολλές συναυλίες και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βαθμολογία: Απαντήσεις σε 8-10 = Άριστα, 5-7 = Πολύ Καλά, 3-4 = Μέτρια, 1-2 = Προσπαθήστε Περισσότερο.

  Β΄  ΚΥΚΛΟΥ

 Ναός Αγίου Παντελεήμονα, 2. Γιάννης Πασαλίδης, 3. Στοά Μαλακοπής –Τράπεζα Θεσσαλονίκης, 4. Αλέξανδρος Δελμούζος, 5. Συναγωγή Μοναστηριωτών, 6. Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, 7. Γιάννης Αγγελάκας, 8. Παναγιώτης Φασούλας

 1. Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς με τρούλο και είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Οι αρχαιολόγοι τη θεωρούν ότι ήταν καθολικό (κεντρική εκκλησία) μοναστηριού της Θεσσαλονίκης, κοντά στη Ροτόντα και την Καμάρα. Οι λίγες τοιχογραφίες του, που χρονολογούνται στις αρχές του 14ου αιώνα, αποτελούν προστάδιο της  λεγόμενης «παλαιολόγειας αναγέννησης» της τέχνης τον ίδιο αιώνα στη Θεσσαλονίκη.
 1. Ο Γιάννης Πασαλίδης γεννήθηκε στη Γεωργία το 1885 από Πόντιους γονείς που ήρθαν από την Τραπεζούντα. Σπούδασε στη Μόσχα και το Βερολίνο ιατρική και γυναικολογία. Πήρε μέρος στην Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και εκλέχτηκε στο κοινοβούλιο της Γεωργίας. Ήρθε ως «ρωσοπρόσφυγας» στη Θεσσαλονίκη το 1923, δούλεψε ως γιατρός και εκλεγόταν επί σειρά ετών βουλευτής σε κόμματα της αριστεράς. Εγινε πρόεδρος της ΕΔΑ, του προχουντικού κόμματος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Ήταν μετριοπαθής, συναινετικός, και σεβαστός από όλες τις πολιτικές πλευρές. Πέθανε το 1968 στη Θεσσαλονίκη σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη χούντα.
 1. Το κτήριο με το σημερινό όνομα «Στοά Μαλακοπής» χτίστηκε το 1907 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι.  Το κτίσμα στέγασε την «Τράπεζα Θεσσαλονίκης» των αδελφών Αλλατίνι, που είχε ιδρυθεί το 1888 και λειτούργησε στην πόλη ως το 1940.  Το ρολόγι της πρόσοψης  είναι σταματημένο την ώρα του μεγάλου σεισμού της 20ης Ιουνίου 1978 : 11.7 λεπτά το βράδυ.
 1. Ο Αλέξανδρος Δελμούζος (1880-1956) υπήρξε μεγάλος παιδαγωγός και κύριος εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Εκλέχτηκε καθηγητής Παιδαγωγικών το 1929 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ίδρυσε το Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου όπου εφάρμοσε τις πρωτοποριακές παιδαγωγικές αρχές του. Προηγουμένως είχε εργαστεί στο Παρθεναγωγείο Βόλου και το Μαράσλειο Διδασκαλείο, όπου αντιδραστικοί κύκλοι της εποχής τον έσυραν σε δύο περίφημες δίκες, γνωστές στην ιστορία ως «αθεϊκά» και «μαρασλειακά», στις οποίες αθωώθηκε πανηγυρικά.
 1. Η εβραϊκή συναγωγή Μοναστηριών, στην οδό Συγγρού, είναι η μοναδική που σώθηκε από τη μανία των γερμανών ναζί στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε το 1925 με δωρεά εβραίας από το Μοναστήρι και αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο προσφύγων εβραίων από την περιοχή αυτή, γι’ αυτό και ονομάζεται συναγωγή Μοναστηριωτών. Είναι η επίσημη συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
 1. Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης είναι ο ζωγράφος και ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης, του οποίου πυρήνας της τέχνης του είναι η βαθιά πίστη στην ορθοδοξία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1908 και πέθανε το 1993. Σπούδασε φαρμακευτική και βοτανική στο Στρασβούργο. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του περιοδικού «Κοχλίας» και το φαρμακείο του έγινε διάσημο λογοτεχνικό στέκι. Αδερφή του ήταν η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη.  Έγραψε ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα. Τιμήθηκε με το Α΄’ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και  το 1988 αναγορεύτηκε  επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 1. Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι διακεκριμένος μουσικός και τραγουδιστής της ροκ μουσικής σκηνής και ποιητής. Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1959 και έχει συνδέσει το όνομά του ως τραγουδιστής στο ροκ συγκρότημα «Τρύπες» για δυο σχεδόν δεκαετίες. Έχει συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες. Έχει βγάλει και επιμεληθεί αρκετούς δίσκους και κυκλοφόρησε δύο ποιητικές συλλογές. Το 2009 έγραψε τη μουσική στην κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά». Γνωστό τραγούδι του είναι: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ».
 1. Ο Παναγιώτης Φασούλας υπήρξε σταθερό μέλος της εθνικής ομάδας «με τον Γκάλη τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά» που πήραν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1987. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963 και σπούδασε στις ΗΠΑ διοίκηση επιχειρήσεων και μπάσκετ. Έπαιξε στην ομάδα του ΠΑΟΚ 13 χρόνια και στον Ολυμπιακό με πολλές διακρίσεις. Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εκλέχτηκε δυο φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά το 2006.

 Βαθμολογία: Απαντήσεις σε 8-10 = Άριστα, 5-7 = Πολύ Καλά, 3-4 = Μέτρια, 1-2 = Προσπαθήστε Περισσότερο.

Γ’ ΚΥΚΛΟΥ

 1. Το 1962, 2. Δύο. (ΕΤ3 και Μακεδονία TV), 3. Ο Δημήτρης Πικιώνης, 4. Όχι. (Εμφιαλώνουν μόνο πόσιμο νερό), 5. Σελανίκ, 6. Ζωγράφος, 7. Στο Δέλτα του Αξιού, 8. Στα Ηλύσια (διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Δημ. Γούναρη) 9. Στον ΠΑΟΚ, 10. Στην Πλατεία Ελευθερίας, 11. Στα τέλη του 19ου αιώνα  (Το 1889), 12. Γενί χαμάμ,  13. Πολιτικός, 14. Τον 19ο αιώνα  (1866-1889), 15. Μπαγιάτηδες, 16. Στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης,  17. Η Αγιορειτική Εστία,  18. Όχι (περνούσε βορειότερα),  19. Στην πλαζ της Αγίας Τριάδας του Θερμαϊκού, 20. Δυτικά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Στις οδούς Τοσίτσα και Γκαρμπολά), 21. Το «Εντευκτήριο», 22.Του 1960 (μεταξύ 1962-1972),  23.  Γλύπτης, 24. Από τη Μερζιφούντα του Πόντου, το 1924,     25.  Στην Άνω πόλη (περιοχή πλατείας Ρομφέη).

   Βαθμολογία: 20-25=’Αριστα, 15-19=Πολύ Καλά, 10-14=Καλά, 5-9=Μέτρια, 1-4=Προσπαθείστε Περισσότερο