Ετικέτες

nikh-ekp

Παίξτε ευχάριστα και δοκιμάστε τις γνώσεις σας στο τρίτο παιχνίδι γνώσεων για την ιστορία, την τοπο-γραφία και την πρoσωπογραφία της Θεσσαλονίκης. Είναι μια μεταφορά -με προσαρμογή στο Ιστολόγιο- του ερωτηματολογίου από την τηλεοπτική εκπομπή ΘΕΣ-τη-ΝΙΚΗ της ΕΤ3 (σε δικά μου κείμενα), που διέκοψε την πετυχημένη πορεία της με το «μαύρο» που έριξε ο Σαμαράς στη δημόσια τηλεόραση. Αυτή τη φορά βαθμολογούμε και τις απαντήσεις σας. Καλή ψυχαγωγία και επιτυχία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

1. Τι ήταν ο Γαλέριος Μαξιμιανός;

– Μακεδόνας στρατηγός. – Συναυτοκράτορας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. – Βυζαντινός ηγεμόνας

2. Σε ποια περίοδο της ιστορίας του ο Λευκός Πύργος ήταν χρωματισμένος με διάφορες παραστάσεις;

-α. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας. -β. Στον β’ παγκόσμιο πόλεμο. – γ. Στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων

3. Ποιος αποκαλείται «χρυσός αιώνας» της Θεσσαλονίκης;

– α. Ο 6ος αιώνας μετά Χριστόν. β. Ο 14ος αιώνας. -γ. Ο 18ος αιώνας

4. Πού βρίσκεται η κωμόπολη από την οποία ήρθαν το 1922 οι πρόσφυγες στη Νέα Μηχανιώνα, το αλιευτικό κέντρο του Θερμαϊκού ;

– α. Στον Πόντο. -β. Στην Προποντίδα. -γ. Στην Ανατολική Θράκη

5. Πόσα ποτάμια εκβάλλουν στον Θερμαϊκό κόλπο;

– α. Τέσσερα. – β. Δύο. – γ. Πέντε

6. Τι ήταν ο Νίκος Μπακόλας;

α. Πολιτικός, β. Καθηγητής Πανεπιστημίου. γ. Λογοτέχνης

7. Σε ποια δεκαετία άρχισε η επιχωμάτωση – επέκταση της Νέας παραλίας (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) της Θεσσαλονίκης

α. Του 1930. β. Του 1950. γ. Του 1970

8. Σε ποιους Ολυμπιακούς Αγώνες η Βούλα Πατουλίδου στέφθηκε χρυσή ολυμπιονίκης;

α. Του Τόκιο. β. Της Ατλάντας. γ. Της Βαρκελώνης

Βαθμολογία: Απαντήσεις σε 8-10 = Άριστα, 5-7 = Πολύ Καλά, 3-4 = Μέτρια, 1-2 = Διαβάστε Περισσότερο

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

1.Church of Panagia Acheiropiitos

– Χτίστηκε τον 5ο αιώνα κι είναι ρυθμού βασιλικής. -Σ’ αυτήν έγραψε με ανάγλυφα γράμματα την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης ο σουλτάνος Μουράτ. (Σε μια κολόνα της εκκλησίας). – Είναι η καλύτερα σωζόμενη παλαιοχριστιανική εκκλησία της ανατολικής Μεσογείου. 4. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας.

2.nikh3-triantafyllidis

-Ήταν γλωσσολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. – Υπήρξε μεγάλος μεταρρυθμιστής της γλώσσας στην εκπαίδευση. – Το βιβλίο του «Γραμματική της Δημοτικής» διδάσκεται στο σχολείο. 4. Το ομώνυμο Ίδρυμα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μελετά και προωθεί τη Νεοελληνική Γλώσσα.

3.nikh3-a

– Είναι νεοκλασικό κτήριο της πόλης. -Στέγασε το ελληνικό προξενείο στα χρόνια της τουρκοκρατίας. -Χτίστηκε με σχέδια του Ερνστ Τσίλλερ. 4. Στεγάζει σήμερα μουσείο νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας.

4.nikh3-gennadios

Ηταν μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στην απελευθέρωση της πόλης το 1912. – Πρόσφερε πολυσήμαντο έργο για τέσσερις δεκαετίες στην πόλη. – Ως ιεράρχης βοήθησε στην διάσωση πολλών Εβραίων στην γερμανική κατοχή. 4. Πέθανε το 1951.

5.Log-Ioan

– Ήταν διακεκριμένος πεζογράφος της Θεσσαλονίκης. – Όλα σχεδόν τα βιβλία του έχουν ως θέμα βιώματα, τόπους και πρόσωπα της Θεσσαλονίκης. – Τραγούδια του με τίτλο «Κέντρο Διερχομένων» μελοποίησε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. 4. Γνωστότερα βιβλία του «Η πρωτεύουσα των προσφύγων», «Το δικό μας αίμα».

6.nikh3telonio

– Κτήριο που δεσπόζει στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης. -Χτίστηκε το 1911 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. -Έπαθε σοβαρές ζημιές κατά την αποχώρησε των Γερμανών το 1944. 4. Χρησιμοποιείται σήμερα ως επιβατικός σταθμός του λιμένα Θεσσαλονίκης.

7.nikh3-gkalhs

– Ελληνοαμερικανός, πρώην μεγάλος καλαθοσφαιριστής. – Κέρδισε με την ομάδα του 8 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ελλάδας. – Έχει συνδυάσει το όνομά του με τον «Αρη» Θεσσαλονίκης. 4. Θεωρείται η σημαντικότερη μορφή του μπάσκετ στην Ελλάδα.

8.fetrag-steas

– Ήταν δημοφιλής παρουσιαστής ραδιοφώνου και τηλεπαιχνιδιών. Έζησε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση. – Ήταν ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. 4. Παρουσίαζε επί χρόνια το πατρινό Καρναβάλι.

Βαθμολογία: Απαντήσεις σε 8-10 = Άριστα, 5-7 = Πολύ Καλά, 3-4 = Μέτρια, 1-2 = Διαβάστε Περισσότερο

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ

1. -Ποια ήταν η προηγούμενη ονομασία της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη;

2. -Με ποιο ιστορικό δραματικό γεγονός συνδέεται ο ρωμαϊκός ιππόδρομος της Θεσσαλονίκης;

3. -Από πού προέρχονται οι κάτοικοι της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης;

4.- Από πού πηγάζει ο Αξιός ποταμός;

5. -Τι ήταν ο Οσμάν Σαϊτ;

6. -Ποιο μνημείο της Θεσσαλονίκης ονομαζόταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας «Πύργος του Αίματος»;

7. -Τι ήταν η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης;

8. -Πότε έγινε η άλωση και η λεηλασία της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς;

9. -Σε πιο χώρο οι Τούρκοι εκτέλεσαν με απαγχονισμό τους προκρίτους της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά την επανάσταση του 1821;

10. -Από πού πήρε το όνομα ο συνοικισμός Χαριλάου της Θεσσαλονίκης;

11. -Πότε ανακηρύχτηκε η Θεσσαλονίκη «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»;

12. -Πόσοι Θεσσαλονικείς έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό του 1978;

13. -Τι είναι το «Νόησις» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (με το ένα κτήριό της να μοιάζει με τεράστια μπάλα);

14. -Ποιοι δήμοι συγκροτούν τον καλλικρατικό δήμο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης;

15. -Πού βρισκόταν το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ;

16. -Από ποιον πήρε το όνομα το νοσοκομείο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης;

17. – Ποιος ίδρυσε τον πρώτο ραδιοσταθμό στη Θεσσαλονίκη και στα Βαλκάνια;

18. – Ποιες αρχαιότητες ονομάζονται «Ελγίνεια της Θεσσαλονίκης»;

19. -Ποιο ήταν το πρώτο νεανικό μουσικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από το οποίο ξεκίνησε ο τραγουδιστής Πασχάλης (Αρβανιτίδης);

20 -Τι σημαίνουν τα αρχικά του διεθνούς αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ

21. -Ποιος έγραψε το ποίημα «Επιτάφιος», που αναφέρεται στις εργατικές διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης το 1936;

22. -Που βρισκόταν ο ιστορικός κινηματογράφος «Διονύσια»;

23. -Πότε άρχισε να κατασκευάζεται το μετρό της Θεσσαλονίκης;

24. – Πού γεννήθηκε ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης;

25. -Τι είναι ο Μάρκος Μέσκος;

Βαθμολογία: 20-25=’Αριστα, 15-19=Πολύ Καλά, 10-14=Καλά, 5-9=Μέτρια, 1-4=Προσπαθείστε Περισσότερο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

1β, 2β, 3β, 4β, 5α, 6γ, 7β, 8γ

1. Ο Γαλέριος Μαξιμιανός ήταν ρωμαίος στρατηγός και αναγορεύτηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. ένας από τους τέσσερις αυτοκράτορες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Το 303 μ.Χ. έκανε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους όπου έχτισε μεγαλοπρεπή ανάκτορα, τη Ροτόντα, τον Ιππόδρομο κ.α.

2. Στη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Ο Λευκός Πύργος ως συμβολικό μνημείο της πόλης, βάφτηκε με διάφορα σχέδια στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941, για να μην αποτελεί στόχο των εχθρικών αεροπλάνων.

3. Ο «Χρυσός αιώνας της Θεσσαλονίκης» είναι ο 14ος αιώνας, κατά τον οποίο σημειώθηκε πνευματική και καλλιτεχνική αναγέννηση στην πόλη. Σ’ αυτόν τον αιώνα χτίστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν πολλοί σημαντικοί ναοί (΄Αγιοι Απόστολοι, Αγιος Νικόλαος ο Ορφανός κλπ.) και έζησαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες όπως ο Νικόλαος Καβάσιλας, ο Κωνσταντίνος Αρμενόπουλος, ο Γρηγόριος Παλαμάς, ο Μανουήλ Πανσέληνος κ.α.

4. Η Μηχανιώνα βρισκόταν στη νότια ακτή της Προποντίδας, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Κυζίκου. Κοντινή της πόλη ήταν η Πάνορμος. Πριν από την προσφυγιά είχε 400 ελληνικές οικογένειες. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους την ιστορική εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα.

5. Τέσσερα. Ο Αξιός, ο Αλιάκμονας, ο Λουδίας και ο Γαλλικός

6. Ο Νίκος Μπακόλας είναι ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε μαθηματικά, ενώ το κύριο επάγγελμά του ήταν δημοσιογράφος. ‘Εγραψε δέκα βιβλία (διηγήματα και μυθιστορήματα) και τιμήθηκε δύο φορές με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος. Διατέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πέθανε το 1999.

7. Η επιχωμάτωση – επέκταση της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης άρχισε το 1957 και ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1970. Μπαζώθηκε η παλιά δαντελωτή ακτή με τις παραδοσιακές παραλίες της ανατολικής πλευράς του όρμου του Θερμαϊκού από το ύψος περίπου του σημερινού δημαρχείου ως το Ποσειδώνιο αθλητικό κέντρο. Πάνω στη μπαζωμένη θάλασσα απλώθηκαν πάρκα και η μεγάλη προκυμαία, έγινε η μεγάλη λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου και χτίστηκαν το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και το Μέγαρο Μουσικής.

8. Η Βούλα Πατουλίδου πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 στο αγώνισμα των 100 μ. με εμπόδια. Είναι η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης.

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ

1. Εκκλησία της Αχειροποιήτου, 2. Μανόλης Τριανταφυλλίδης, 3. Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, 4. Μητροπολίτης Γεννάδιος Αλεξιάδης, 5. Γιώργος Ιωάννου, 6. Το παλιό τελωνείο στο λιμάνι 7. Νίκος Γκάλης, 8. Άλκης Στέας

1. Η Αχειροποίητος είναι η μοναδική παλαιοχριστιανική βασιλική της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, που σώζεται ως σήμερα στην ίδια μορφή όπως κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα. Ήταν η πρώτη εκκλησία που μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους το 1430. Τα λίγα ψηφιδωτά στις καμάρες των τόξων που σχηματίζουν οι κολόνες της εκκλησίας θεωρούνται ως εξέχοντα έργα παλαιοχριστιανικής τέχνης.

2. Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης (1883-1959) θεωρείται ως ο στυλοβάτης του Δημοτικισμού στην Ελλάδα. Διατέλεσε καθηγητής στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με τις μελέτες για τη Δημοτική γλώσσα έθεσε τις βάσεις για τη γλωσσική μεταρρύθμιση. Η Γραμματική της Δημοτικής του Μανόλη Τριανταφυλλίδη αποτέλεσε το σχολικό εγχειρίδιο για τη μάθηση της δημοτικής γλώσσας στο σχολείο μετά τη μεταπολίτευση.

3. Το σημερινό κτήριο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στην οδό Αγίας Σοφίας, χτίστηκε το 1894 με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Στέγασε το ελληνικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα στη Μακεδονία. Το 1982 στέγασε το μουσείο με εκθέματα και αρχεία του Μακεδονικού Αγώνα (1903-1908).

4. Ο μητροπολίτης Γεννάδιος Αλεξιάδης (1868-1951) είναι ένας από τους σημαντικούς ιεράρχες της νεότερης Θεσσαλονίκης. Διαποίμανε τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης επί 40 χρόνια και έζησε τις μεγάλες αλλαγές της πόλης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Είχε αξιόλογο φιλανθρωπικό, διοικητικό και εκκλησιαστικό έργο και τιμήθηκε από την πολιτεία και τον Δήμο για την προσφορά του. Ήταν δημοφιλής στους Θεσσαλονικείς και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνέβαλε στη σωτηρία πολλών Εβραίων της πόλης. Είναι θαμμένος στην αυλή του μητροπολιτικού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης.

5. Ο πεζογράφος Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 και πέθανε το 1985. Θεωρείται ο κατεξοχήν συγγραφέας της πρωτεύουσας των προσφύγων, της Θεσσαλονίκης, καθώς όλο το πεζογραφικό έργο του αναφέρεται στη γενέθλια πόλη του. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση κι έγραψε ακόμη ποιήματα, τραγούδια και φιλολογικές μελέτες.

6. Είναι το παλιό τελωνείο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε από την οθωμανική διοίκηση το 1910-11, λίγο πριν από την απελευθέρωση της πόλης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Το μακρύ και κομψό κτήριο, που έπαθε ζημιές από τους Γερμανούς το 1944 και το σεισμό του 1978, χρησιμοποιείται σήμερα ως επιβατικός σταθμός (για ποια πλοία;) του λιμένα Θεσσαλονίκης.

7. Ο Νίκος Γκάλης είναι η σημαντικότερη μορφή του μπάσκετ στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους καλαθοσφαιριστές της Ευρώπης. Γεννήθηκε το 1957 στις Ηνωμένες Πολιτείες από έλληνες γονείς και ήρθε στον «Άρη» Θεσσαλονίκης το 1979. Συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ από την Ελλάδα το 1987. Κέρδισε 8 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ελλάδας. Αποχώρησε από το άθλημα το 1994 και ασχολείται με επιχειρήσεις.

8. Ο Αλκης Στέας ήταν ο παρουσιαστής επί 25 χρόνια του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και από το 1974 του πατρινού καρναβαλιού. Είχε παράδοση σε επιτυχημένα παιχνίδια στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Γεννήθηκε το 1933 στη Σύρο και έζησε κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου ασχολήθηκε με τη διαφήμιση. Ηταν γνωστός στο κοινό για τη φράση του «Ευτυχείτε» που επαναλάμβανε στις δημόσιες εμφανίσεις του. Πέθανε το 1999 στην Αθήνα.

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

1.Τζον Κένεντι.

2. Με τη σφαγή 7.000 Θεσσαλονικέων (που έγινε με διαταγή του αυτοκράτορα Μεγάλου Θεοδοσίου)

3. Από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.

4. Από το όρος Σκάρδος, μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας.

5. Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, με διαλείμματα, από το 1912 ως το 1922

6. Ο Λευκός Πύργος

7. Θεατρικό σχήμα της Θεσσαλονίκης

8. Το 904

9. Στη σημερινή λαϊκή αγορά Καπάνι

10. Από τον βιομήχανο Επαμεινώνδα Χαρίλαο, κατασκευαστή του συνοικισμού

11. Το 1997

12. 49 (οι 29 στην πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου)

13. Μουσείο Τεχνολογίας και Κέντρο Διάδοσης Επιστημών

14. Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας

15. Στην περιοχή του Σιντριβανίου, στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης

16. Από τον Θεαγένη Χαρίση, ευεργέτη και ιδρυτή του πρώτου Θεαγένειου νοσοκομείου τον 19ο αιώνα

17. Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, το 1928

18. Τα γλυπτά της Στοάς των Ειδώλων (ή Ινκαντάντας) στην Αρχαία Αγορά, που βρίσκονται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου

19. Οι Ολύμπιανς

20. Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι

21. Ο Γιάννης Ρίτσος

22. Στην οδό Αγίας Σοφίας

23. Το 2006

24. Στη Θεσσαλονίκη, το 1965

25. Ποιητής