nikh-ekp

Ενα πρωτότυπο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων με τίτλο «ΘΕΣ τη ΝΙΚΗ» άρχισε να μεταδίδεται από την ΕΤ3 τον Μάρτιο του 2013, με συμμετέχοντες παίκτες τους νέους της Βόρειας Ελλάδας. Ήταν πρόταση μιας εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών από την Κατερίνη με βασικούς συντελεστές τον Γιώργο Κατσαϊτη και τη Στέλλα Κιοσόγλου. Η εκπομπή οργάνωσε ειδικό στούντιο, πήρε συνεργάτες και ετοίμασε τα πρώτα οχτώ επεισόδια που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ3 με μεγάλη απήχηση. Ετοιμαζόταν και η επόμενη οχτάδα εκπομπών, αλλά το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ «μαύρισε» την τηλεοπτική προσπάθεια, τους εκλεκτούς συνεργάτες της εκπομπές και τους επιχειρηματίες. Η έρευνα του υλικού και η επιμέλεια των ερωτήσεων ήταν δική μου. Επειδή θεωρώ ότι το ερωτηματολόγιο των εκπομπών διατηρεί τον ψυχαγωγικό και ενημερωτικό χαρακτήρα για τους επισκέπτες της «Θεσσαλονίκης Τοπιογραφίας» και τα παιδιά τους, για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, θα τις επαναλάβω, κατά τακτά διαστήματα, και στο Ιστολόγιό μου.

Οι πρώτες εκπομπές, που προβάλλονταν κάθε Σάββατο, επικεντρώνονταν στη θεματογραφία της Θεσσαλονίκης και σταδιακά κάλυπταν όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι αντίπαλες ομάδες του τηλεοπτικού παιχνιδιού «ΘΕΣ τη ΝΙΚΗ» εκπροσωπούσαν τη σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία της Βόρειας Ελλάδας. Φοιτητές, σπουδαστές, μέλη αθλητικών συλλόγων και κοινωνικών και καλλιτεχνικών φορέων, καλούνταν να αναγνωρίσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, πνευματικής και οικονομικής ζωής του μακεδονικού χώρου, για τόπους, μνημεία, ιστορικά γεγονότα, χαμένους χώρους και προσωπικότητες, θεσμούς, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις του παρελθόντος και του σήμερα. Το ερωτηματολόγιο κάλυπτε όχι μόνο θέματα του 20ου αιώνα, αλλά όλη την ιστορική διάρκεια και εμβέλεια του βορειοελλαδικού χώρου. Τα μέλη της νικήτριας ομάδας, πέρα από τη χαρά της νίκης, επιβραβεύονταν με πλούσια χρηστικά δώρα για τις σπουδές και τον ελεύθερο χρόνο τους. Χρήσιμα βιβλία για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία προσφέρονταν σε όλους τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι. Η κάθε εκπομπή, διάρκειας μιας ώρας, με κανόνες παιχνιδιού και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων εικόνας και βίντεο, στόχευε στην καλύτερη γνώση του τόπου και της ιστορίας του μέσα από την ψυχαγωγία. Κυρίως, όμως, με την ευκαιρία του παιχνιδιού, αναδεικνυόταν η διαχρονική και πολύπτυχη ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Η αρχισυνταξία του τηλεοπτικού παιχνιδιού «ΘΕΣ τη ΝΙΚΗ» ήταν της Στέλλας Κιοσόγλου, η έρευνα του υλικού και η επιμέλεια των ερωτήσεων του δημοσιογράφου και συγγραφέα βιβλίων για τη Θεσσαλονίκη Χρίστου Ζαφείρη, και η σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ. Τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης και το τραγούδι της εκπομπής ερμήνευε η Κρηνιώ Νικολάου. Η σκηνογραφία ήταν της Μαγδαληνής Σίγα. Διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Κώστας Τριανταφύλλου και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Γιάννης Μπότσης. Την εκπομπή παρουσίαζε η Κλέλια Χαρίση και ο Παναγιώτης Χατζόγλου. Θα ήταν ευχής έργο να τη δούμε ξανά στην οθόνη της ΕΡΤ3.

ΠΡΩΤΟ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  της εκπομπής «ΘΕΣ τη ΝΙΚΗ»

Το ερωτηματολόγιο της Εκπομπής αναπτυσσόταν σε τρείς κύκλους. Δίνονται οι ερωτήσεις κατά κύκλο και οι απαντήσεις, μαζί με πρόσθετες πληροφορίες, εμφανίζονται συγκεντρωμένες κατά κύκλο στο τέλος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α΄ ΚΥΚΛΟΥ

1.Πότε έγινε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που κατέστρεψε το ιστορικό της κέντρο;

α. Το 1850, β. Το 1917, γ. Το 1932

2. Τι ήταν ο Γιώργος Βαφόπουλος;

α. επιχειρηματίας, β. ποιητής, γ. πανεπιστημιακός

3. Πότε και πού δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος Α’

Α΄ α. Το 1830, β. Το 1913, γ. Το 1925

Β΄ α. Στην Αθήνα β. Στο Παρίσι. γ. Στη Θεσσαλονίκη

4. Ποιος ήταν ο Πέτρος Παπαγεωργίου;

α. Πολιτικός, β. φιλόλογος, γ. διπλωμάτης

5. Πότε ηλεκτροφωτίστηκε η Θεσσαλονίκη;

α.Το 1908, β. Το 1950, γ. Το 1925

6. Πότε άρχισε στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού;

α. Το 1959, β. Το 1962, γ.Το 1970

7. Πού ήταν το πρώτο γήπεδο της ομάδας του ΠΑΟΚ;

α. Στην παραλία, β. Στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, γ. Στην Τούμπα

8. Πού έγινε η πρώτη προβολή τηλεόρασης στην Ελλάδα;

α. Στην Αθήνα, β. Στη Θεσσαλονίκη, γ. Στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Β’ ΚΥΚΛΟΥ

Τι απεικονίζεται στη φωτογραφία; Κέρδιζε πόντους όποιος απαντούσε με τις λιγότερες προσεγγίσεις πριν από την ολοκλήρωση των τεσσάρων προσεγγίσεων του θέματος.

1.Church of Agios Dimitrios

– Είναι παλαιοχριστιανική εκκλησία ρυθμού βασιλικής. – Χτίστηκε προς τιμήν αγίου που μαρτύρησε στο χώρο της. – Κάηκε στην πυρκαγιά του 1917 και ξαναλειτουργήθηκε το 1948.– Είναι η εκκλησία του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

2.No 120238

Ήταν καθηγητής Μεσαιωνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. – Απολύθηκε από τη Δικτατορία για τα δημοκρατικά του φρονήματα. – Είναι ο συντάκτης ενός σπουδαίου λεξικού: του Λεξικού της Μεσαιωνικής και Δημώδους Γραμματείας. – Πέθανε το 2014 σε ηλικία 107 χρόνων.

3.nikh2-alat

-Χτίστηκε το 1898 στην περιοχή του Ντεπό από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. -Υπήρξε φυλακή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ το 1909. – Φιλοξένησε για ένα χρόνο την πρώτη σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την ίδρυσή του το 1926. – Στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

4.1

-Ήρωας του β’ παγκόσμιου πολέμου. -Έζησε στη Θεσσαλονίκη και ήταν αθλητής του «Ηρακλή». -Ο ανδριάντας είναι στημένος στην αρχή της οδού Λαγκαδά. – Το όνομά του έχει το γήπεδο μπάσκετ του «Ηρακλή».

5.zafeirhs-9

– Ήταν κτιριακό συγκρότημα ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο. – Στέγαζε θέατρο, αίθουσα χορού, εστιατόριο και υπαίθριο καφεζαχαροπλαστείο. -Χτίστηκε το 1906 και κατεδαφίστηκε το 1957. -Υπήρξε κέντρο της κοσμικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

6.mesare-vivl3-001

– Είναι ο Τούρκος στρατηγός που παρέδωσε το 1912 τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες. – Ο γιός του ζωγράφισε τη σκηνή που υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης. – Είχε σπουδάσει σε ελληνικό σχολείο στα Γιάννενα. 4. Τα οστά του (η τρίτη ταφή) είναι θαμμένα στην αυλή του μουσείου των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (το παλιό Τόψιν)

7.nikh3-toympa

– Είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός της Θεσσαλονίκης. – Οι ανασκαφές του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκεί έφεραν στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. – Ο οικισμός γνώρισε ακμή από τον 16ο αιώνα έως το 11ο αιώνα προ Χριστού. -. Έδωσε το όνομα στον προσφυγικό οικισμό της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

8.nikh4-bikel

– Ήταν ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια, όλοι διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές και συμπαίκτες θεσσαλονικιώτικης ομάδας στις δεκαετίες του 1930 και 1940. – Πέρα από παίκτης της ποδοσφαιρικής ομάδας και της εθνικής διατέλεσε και προπονητής ελληνικών ομάδων. – Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ποδοσφαιριστές. -. Το όνομά του δόθηκε στο γήπεδο της συνοικίας Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Γ’ ΚΥΚΛΟΥ

1. – Από πού πήρε το όνομά του ο Θερμαϊκός κόλπος;

2. – Στη διάρκεια ποιού πολέμου ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη;

3. – Τι ήταν η «Χρυσή πύλη»;

4. – Που βρίσκεται το βουνό Βερτίσκος;

5. -Τι ήταν η Ζωή Καρέλλη;

6. -Πότε γιόρτασε η Θεσσαλονίκη την επέτειο των 2.300 χρόνων;

7. – Πώς ονομάζονταν στην οθωμανική περίοδο τα λουτρά «Παράδεισος» της Θεσσαλονίκης;

8. -Τι ήταν ο Σωκράτης Καραντινός;

9. – Πότε ιδρύθηκε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

10. – Πού βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Προφήτη Ηλία της Θεσσαλονίκης;

11. Τι ήταν ο Χρήστος Λεφάκης;

12. Πότε χτίστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

13. -Τι είναι τα τρίγωνα Πανοράματος;

14. Πού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου;

15. -Τι είναι το Τελλόγλειο Ιδρυμα;

16. -Πώς αλλιώς λέγεται η λίμνη Κορώνεια;

17. -Πού φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά;

18. -Πόσα πανεπιστήμια έχει η Θεσσαλονίκη;

19. -Πού βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου

20. Ποιος είναι ο συνθέτης του τραγουδιού «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα»;

21. – Πού βρίσκεται ο Δήμος Παύλου Μελά

22. – Τι είναι ο ντοντουρμάς;

23. – Που βρίσκεται η Ασπροβάλτα;

24. – Τι σημαίνουν τα αρχικά ΧΑΝΘ;

25. – Ποιο είναι το επίσημο σήμα-σύμβολο του Δήμου Θεσσαλονίκης;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α΄ ΚΥΚΛΟΥ

1.β, 2.β, 3.Α.β, Β.γ, 4.β, 5.α, 6.β, 7.γ, 8.β

1. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, που άλλαξε τη μορφή της σύγχρονης πόλης, άρχισε στις 5 /18 Αυγούστου του 1917. Η φωτιά έκαψε 1200 στρέμματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και εκατοντάδες σπίτια και μνημεία, μεταξύ των οποίων και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

2. Ο Γιώργος Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Γευγελή και πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Με δωρεά του χτίστηκε το Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

3. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ δολοφονήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1913 από τον αναρχικό Αλέξανδρο Σχινά στη διασταύρωση των οδών Βασ. Όλγας και Αγίας Τριάδας, την ώρα που έκανε τον περίπατό του. Τα κίνητρα του δολοφόνου, που πέθανε στη διάρκεια των ανακρίσεων, δεν έγιναν γνωστά.

4. Ο Πέτρος Παπαγεωργίου ήταν η σημαντικότερη πνευματική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα . Φιλόλογος και αρχαιολόγος με διεθνή φήμη.

5. Το 1908 κατασκευάστηκε το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στην αρχή της οδού Βασ. Γεωργίου. Φωτίστηκαν δύο δρόμοι, η παλιά παραλία και η Βασ. Ολγας, και λίγα κτήρια. Οι άλλοι δρόμοι συνέχισαν να φωτίζονται με γκάζι.

6. Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβαλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη έγινε το 1962 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ. Είχε ξεκινήσει το 1959 από την Αθήνα, όπου έγιναν τα πρώτα τρία φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανωνόταν με επιτυχία επί 36 χρόνια ως το 1997. Από το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης αναδείχτηκαν πολλοί συνθέτες και τραγουδιστές.

7. Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν στην πανεπιστημιούπολη και οργανώθηκε στη δεκαετία του 192ο. Βρισκόταν στο χώρο όπου χτίστηκε το κτήριο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ.

8. Η πρώτη τηλεοπτική προβολή στην Ελλάδα έγινε το 1960 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης. Πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στην ασπρόμαυρη οθόνη ήταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Β’ ΚΥΚΛΟΥ

1. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, 2. Ο Εμμανουήλ Κριαράς, 3. Η Βίλα Αλλατίνι, 4. Ο Γεώργιος Ιβάνωφ, 5. Ο Κήπος του Λευκού Πύργου, 6. Ο Χασάν Ταχσίν πασάς, 7. Ο Προϊστορικός οικισμός της Τούμπας Θεσσαλονίκης, 8. Ο Κλεάνθης Βικελίδης

Γ’ ΚΥΚΛΟΥ

1.Από την αρχαία πόλη Θέρμη

2. Του Α’ βαλκανικού πολέμου το 1912

3. Η κεντρική πύλη των δυτικών τειχών της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Δημοκρατίας.

4. Στο νομό Θεσσαλονίκης

5. Ποιήτρια

6. Το 1985

7. Μπέη χαμάμ

8. Σκηνοθέτης, πρώτος διευθυντής του ΚΘΒΕ

9. Το 1939

10. Στην Άνω Πόλη

11. Ζωγράφος, καθηγητής πανεπιστημίου ΑΠΘ

12. 1979-1989

13. Γλυκά με φύλλο και γέμιση κρέμας

14. Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πρώην Πλατεία Δικαστηρίων)

(- ή Στην οδό Εγνατία με Αριστοτέλους)

15. Πινακοθήκη του ΑΠΘ, δωρεά του ζεύγους Τέλλογλου

16. Λίμνη Λαγκαδά ή Αγίου Βασιλείου

17. Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης

18. Τρία (ΑΠΘ, Μακεδονίας, Διεθνές)

19. Στη Θεσσαλονίκη, στην α’ προβλήτα του λιμανιού.

20. Ο Μάριος Τόκας

21. Στη δυτική Θεσσαλονίκη

22. Παγωτό κρέμα, το παγωτό της Θεσσαλονίκης

23. Στον Στρυμωνικό κόλπο

24. Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης

25. Η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.